Mýty a fakta o tradičním pomazánkovém (dříve známém jako pomazánkové máslo)

Věděli jste, že pomazánkové máslo, kterému se dnes správně říká tradiční pomazánkové, je český vynález? Že je přirozeně bezlepkové? Že jsou k dostání i taková, která neobsahují žádná nežádoucí "éčka"? Že se hodí na přípravu sladkých dezertů?  

1)    Pomazánkové máslo je český vynález.
FAKT
První pomazánkové máslo bylo vyrobeno v roce 1977 v dnes již neexistující mlékárně v Liberci. Na trhu tenkrát nebylo dostatečné množství mléčného tuku na výrobu klasického másla, a tak tato mlékárna dostala od státu zadání, aby vymyslela pomazánku, která by máslo nahradila.
 
2)    Dnes už pomazánkové máslo neexistuje.
FAKT
O tom, že se tradiční český výrobek nesmí označovat pojmem máslo, rozhodl v říjnu 2012 Soudní dvůr EU. U lucemburského tribunálu Česko v roce 2010 zažalovala Evropská komise, která v EU dohlíží na dodržování pravidel. Podle zákonů EU, které ČR svým vstupem přijala, je možné výrazem „máslo“ nazývat jen ty výrobky, které obsahují více než 80 % mléčného tuku. Od roku 2014 si tedy pomalu zvykáme na nové pojmenování „tradiční pomazánkové“. Název je sice jiný, ale jinak se tato oblíbená pochoutka vůbec nezměnila.
 
3)    V tradičních pomazánkových máslech se živočišné tuky často nahrazují rostlinnými.
MÝTUS
Přesné složení tradičních pomazánkových se liší. Základem je však vždy smetana a sušené mléko. V malém množství se pak přidávají mléčné kultury, škrob a sůl. V případě tradičního pomazánkového vyráběného v Jaroměřické mlékárně je ještě další ingrediencí sušená syrovátka. Rostlinné tuky však tento výrobek podle vyhlášky obsahovat nesmí. Pokud kontrolní úřad objeví v tradičních pomazánkových jakýkoliv obsah rostlinných tuků, uděluje výrobcům nemalé pokuty.
 
4)    Při redukční dietě nahraďte máslo tradičním pomazánkovým.
FAKT
Oproti máslu obsahuje tradiční pomazánkové méně než polovinu tuku. Velkou výhodou je i fakt, že se hned po vyndání z ledničky tradiční pomazánkové dobře roztírá. K dostání je navíc v mnoha chutných příchutích. Jen v Jaroměřické mlékárně se vyrábí tradiční pomazánkové lahůdkové, šunka-cibulka, pažitka, paprika-feferonka, křen a česnek-cibulka. Každý si vybere, co má rád.
 
5)    Tradiční pomazánkové je vhodnou potravinou při bezlepkové dietě.
FAKT ale POZOR! Neplatí to pro všechny výrobky.
Do tradičních pomazánkových se přidává malé množství škrobu kvůli správné konzistenci. V naprosté většině případů se jedná o bramborový škrob, který celiakům nepůsobí žádné potíže.  Bohužel se však může stát, že na trhu narazíte i na výrobky, u kterých není uvedeno, o jaký škrob se jedná. V takovém případě určitě není vhodné jej pro bezlepkovou dietu použít. U Jaroměřického tradičního pomazánkového si můžete být jisti, že se jedná o přirozeně bezlepkovou potravinu.
 
6)    Tradiční pomazánková se hodí pouze na přípravu pomazánek.
MÝTUS
Pokud tomu uvěříte, ochudíte se velké množství neskutečných dobrot. Protože je tradiční pomazánkové velice snadno dostupné, naučily se jím české hospodyňky nahrazovat nejrůznější světové sýry a tvarohy. Tak vznikly jedinečné recepty například na českou variantu italského tiramisu nebo angloamerického cheesecaku. Tradiční pomazánkové je však možné použít i při přípravě listového těsta nebo ke zjemnění pečeného masa.
 
7)    Tradiční pomazánková bez kontroverzních „éček“ v běžných obchodních řetězcích nenajdete.
MÝTUS
Přemýšlejte nad tím, co jíte. Vybírejte si. Dnes už je z čeho. Například Jaroměřická mlékárna, jejíž produkty jsou k dostání snad ve všech velkých tuzemských obchodních řetězcích, nabízí tradiční pomazánková vyrobená výhradně z mléka od místních farmářů bez přidání konzervantů, barviv a dalších nežádoucích „éček“. Jedinou výjimkou je Jaroměřické tradiční pomazánkové šunka s osmaženou cibulkou. Důvodem je fakt, že se mlékárně nepodařilo najít na českém trhu cenově dostupnou šunku, která by sama o sobě žádné tyto přidané látky neobsahovala.
 
8)    Tradiční pomazánková mají nižší trvanlivost než máslo.
FAKT
Tradiční pomazánková jsou zejména kvůli nižšímu obsahu tuku méně stabilní než klasická másla a mohou dříve podléhat zkáze, zejména po otevření. Proto výrobci doporučují tuto pochoutku po otevření co nejdříve spotřebovat.
 
9)    Vyloučená tekutina značí, že je tradiční pomazánkové zkažené.
MÝTUS
Donesli jste si z obchodu tradiční pomazánkové, a když jste ho otevřeli, vytekla z něj čirá tekutina? Radujte se! Jedná se o syrovátku, která se z mléčných výrobků uvolňuje zcela přirozeným procesem. Syrovátka v sobě skrývá bílkoviny, které obsahují základní aminokyseliny a vitamíny jako je kyselina listová a pantothenová, vitamíny B1, B2, B6, B12, E a C. Takže až si příště rozbalíte tradiční pomazánkové, budete vědět, že vmícháním syrovátky zpět svému zdraví určitě prospějete!